Daphne adopteerde een couveuse

Daphne adopteerde een couveuse

Toen Daphne een oproep van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) voorbij zag komen om een couveuse te adopteren, wist ze het gelijk: “Dat ga ik doen”.

Onzekere dagen

Vier dagen na de bevalling wordt Daphne’s zoontje opgenomen in het WKZ vanwege een infectie. Op het moment van opname is het nog onduidelijk wat er aan de hand is, maar later blijkt het jongetje een nierbekkenontsteking te hebben. Op de medium care afdeling van Neonatologie wordt hij behandeld en na vijf dagen mag hij weer naar huis. Ondanks de goede zorg waren dit voor Daphne vijf hele lange dagen. Als kersverse moeder was het voor haar lastig om niet constant bij haar pasgeboren kind te kunnen zijn. Wellicht had een slimme couveuse camera haar destijds iets meer geruststelling kunnen bieden.

Weinig contact

De periode dat het zoontje van Daphne in het ziekenhuis doorbracht, was voor Daphne heel heftig.
De eerste nacht mocht Daphne bij haar kind in het ziekenhuis blijven, maar de daaropvolgende nachten kon dat niet. Het feit dat zij dan geen zicht op hem had was lastig. Tot aan deze gebeurtenis had Daphne zich nooit gerealiseerd hoe heftig het voor een moeder is wanneer je je kindje achter moet laten in het ziekenhuis. “Door mijn ervaring besef ik mij dat het heel zwaar moet zijn wanneer je kindje te vroeg geboren wordt en hier weken of zelfs maanden moet liggen.”

Een onnatuurlijk gevoel

Hoewel Daphne’s zoontje aan de antibiotica zat en ze wist dat hij er weer bovenop zou komen, gaf het haar geen fijn gevoel om ’s nachts niet bij haar kind te kunnen zijn. “Het is raar en onnatuurlijk wanneer je net bevallen bent en je niet 24/7 bij je kind kan zijn. Ik had het fijn gevonden om ’s nachts even in te kunnen loggen om naar mijn zoon te kunnen kijken en te zien dat alles goed gaat. Ondanks dat je altijd naar de afdeling mocht bellen, biedt het feit dat je via een live verbinding je kind kan zien iets meer geruststelling.”

"Het grootste voordeel voor een ouder is dat, op het moment dat je er niet bij kan zijn, je toch kan zien hoe het gaat en dat er goed voor je kind gezorgd wordt. Je hebt het idee dat je er een beetje bij bent. Gewoon even kijken naar je kind. Een kind hoort bij zijn moeder en het is dan ook tegen je moedergevoel in om je kwetsbare kind achter te laten." Daphne

Het verschil maken

Naar aanleiding van deze moeilijke periode in Daphne’s leven wilde zij graag bijdragen om de omstandigheden voor ouders in een soortgelijke situatie te veraangenamen. Om deze reden heeft zij een couveuse geadopteerd. Volgens Daphne maakt een couveuse camera namelijk écht het verschil. Omdat het zo machteloos is om je kind niet bij je te hebben, biedt een cameraverbinding toch een stukje controle. “Als je het geld kwijt kunt, kan je met dit bedrag ouders ontzettend helpen”. Vanuit haar eigen ervaring beseft Daphne hoe naar het is geen contact te hebben met je eigen kind.

Ondanks de verdrietige herinneringen aan deze tijd heeft Daphne ook fijne herinneringen aan het WKZ. Zij ervaarde de zorg als warm, liefdevol en hartelijk. Inmiddels is Daphne’s zoontje inmiddels een half jaar oud. Hij is nog onder controle, maar het is een gezonde baby met wie het de goede kant op gaat!

Adopteer een couveuse of doe een donatie

Slimme couveuse camera’s

Op dit moment zijn er in het WKZ geen camera’s beschikbaar waarmee ouders hun kinderen thuis via een videoverbinding kunnen volgen. De camera’s die er waren, waren verouderd; de techniek voldeed niet meer aan de veiligheidseisen van deze tijd en het systeem was niet gebruiksvriendelijk. Onze grootste wens is een slimme camera voor iedere couveuse op de NICU. Hiermee kunnen ouders 24/7 in contact blijven met hun baby. Lees meer.