"Ouders van baby’s op de IC een plek bieden waar ze tot rust kunnen komen. Ik gun het ze zó.”

"Ouders van baby’s op de IC een plek bieden waar ze tot rust kunnen komen. Ik gun het ze zó.”

Er zijn twee zalen, gescheiden door een tussenwand, met bedjes en couveuses – de meeste met grote doeken eroverheen. In ieder bedje liggen piepkleine baby’tjes die vechten voor hun leven. Twee lege krukken naast een couveusebedje. En zo’n 2 meter verderop gesloten gordijnen rondom het babybedje om zo toch iets van privacy voor de ouders te creëren. Een alarm, de post van de verpleging, kasten die worden bijgevuld… De Intensive Care Neonatologie is intens.

 

 

Esther de Wolff is verpleegkundige op de Intensive Care Neonatologie. Esther: “Op deze afdeling komen baby’s terecht die tussen de 24 en 32 weken geboren zijn. En zieke pasgeborenen, die bijvoorbeeld een infectie hebben opgelopen, zuurstoftekort hebben gehad of een aangeboren afwijking hebben. Ja, het is een intensieve afdeling waar zeer kwetsbare en zieke baby’s liggen. Je kunt je voorstellen dat dit voor ouders buitengewoon stressvol en angstig is. Wat je hen dan in zo’n situatie dolgraag wilt bieden is comfort, rust en ruimte.”

“We hebben hier op de gang twee ouderkamers. Dit zou een plek moeten zijn waar ouders even moeten kunnen ontspannen. Maar in werkelijkheid is het een klein, troosteloos kamertje met oude meubels, zonder goede faciliteiten. Daarom zijn we zo blij met de komst van zelfstandige Intensive Care kamers en de inzamelingsactie van Vrienden UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis voor de komst van de bijbehorende ouderlounge”.

"Wat je ouders in zo’n situatie dolgraag wilt bieden is comfort, rust en ruimte. De ouderlounge moet een plek zijn waar ouders even kunnen ontspannen." Esther de Wolff, verpleegkundige op de Intensive Care Neonatologie

Onlosmakelijke eenheid

“Ik vind mijn werk ontzettend leuk, hier ligt mijn hart. Een pasgeborene met zijn ouders zijn een eenheid, dus vanzelfsprekend is de zorg voor baby en ouder voor mij ook als één. Op het moment dat één van die eenheid heel ziek is, brengt dat het hele systeem uit balans. En dan ben jij daar, om samen met je collega’s mensen door zo’n ontzettend moeilijke periode heen te helpen. En als je dat goed doet, kun je echt een waardevolle bijdrage leveren zodat ouders verder kunnen in de toekomst. Wat de uitkomst ook is”.

De fysieke bouw van de IC en de ouderlounge wordt betaalt door het UMC Utrecht. Maar voor faciliteiten die noodzakelijk zijn om warmte en geborgenheid te geven, is onvoldoende budget beschikbaar. Wij zetten ons daarom in om de ouderlounge mogelijk te maken.

Binding tussen ouder en kind

“Als ouders hier binnenkomen, voelen ze zich vaak angstig en verslagen. Het is lastig om je écht ouder te voelen, je voelt je machteloos. Dat is het hele verdrietige als je baby hier ligt. Ik kan niet genoeg benadrukken, hoe belangrijk het is dat je als ouder een band opbouwt met je pasgeborene. Als ouders veel aanwezig zijn, hun baby’tje leren kennen, veel buidelen, leren troosten en positieve prikkels geven, heeft dat vaak positieve gevolge voor de ontwikkeling van zo’n baby’tje. Met de komst van 51 zelfstandige IC- kamers zijn we straks al een heel eind. Zo kunnen we privacy en rust creëren voor zowel het baby’tje als ouders, wat zo van belang is voor die binding.”

“Dat daarnaast een inzamelingsactie gestart is voor de ouderlounge met buitenruimte, maakt het plaatje compleet. Hiermee kunnen we ouders straks een plek bieden waar ze zich even kunnen terugtrekken, een spelletje kunnen doen, een kopje koffie kunnen drinken en waar broertjes en zusjes zich ook kunnen vermaken. En dat allemaal in de directe nabijheid van hun baby’tje. Ik gun het ze zo!”