Als je er wat aan wil doen, moet je naar Utrecht voor een behandeling met de MR-Linac. Dat kreeg Herman te horen tijdens zijn zoektocht naar behandelopties voor lymfeklier metastasen van prostaatkanker. Inmiddels heeft hij vijf bestralingen met de MR-Linac gehad. Heel nauwkeurig, met hoge dosis. De prognose is afwachten.
In 2013 werd Herman geopereerd, nadat bij hem prostaatkanker was geconstateerd. De veroorzaker bleek een erfelijk gen (BRCA1) in de familie, dat aan het licht kwam toen zijn dochter een controle liet uitvoeren op erfelijkheid voor borstkanker. Ondanks de operatie liepen Hermans PSA-waarden toch weer op. Op de scans was niets te zien, maar zijn uroloog adviseerde dertig bestralingen. Toch besloot Herman daar niet direct mee te starten. Hij wilde eerst uitzoeken wat zijn opties waren.
Nano-vloeistof
“Ik ben een ondernemend type, niet op mijn mondje gevallen. Dus ik begon een zoektocht op internet en sprak met allerlei artsen in verschillende ziekenhuizen”, vertelt Herman. Zo tipte zijn chirurg hem over een MRI-onderzoek in het Radboudumc met een speciale nano-vloeistof om zeer kleine uitzaaiingen in lymfeklieren zichtbaar te maken. Herman: “Het heeft wel wat doorzetten gekost om dat onderzoek in Nijmegen te laten doen. Maar ik wilde meer zekerheid.” En die kwam er ook. De beelden met de nano-MRI lieten drie kleine lymfeklieren met uitzaaiingen zien. Een overdonderende uitslag.
Nieuw spoor
Het leidde ook tot een nieuw spoor. “Als je er wat aan wil doen, moet je naar Utrecht voor een behandeling met de MR-Linac”, kreeg Herman van de Nijmeegse professor te horen. Omdat een PET-scan in het ziekenhuis in Hengelo niets liet zien, vroeg Herman zelf de dvd met de nano-MRI beelden op en liet die zien aan zijn uroloog. “Toen kon hij niets anders dan mij doorverwijzen naar het UMC Utrecht.”
Bestraling met de MR-Linac
Sinds begin dit jaar is de MR-Linac, een bestralingsapparaat in combinatie met een MRI-scanner, onderdeel van de reguliere behandeling van prostaatkanker in het UMC Utrecht. Herman kreeg een behandeling van vijf bestralingen. “Ik lig ongeveer 45 minuten in de MR-Linac. Via de MRI-beelden zien ze precies waar de tumor zit. Ook als die verschuift, bijvoorbeeld door een volle blaas. De uiteindelijke bestraling duurt maar een paar minuten. En dat is het mooie van dit apparaat: ze kunnen nu veel exacter bestralen op een veel kleiner gebied waar de tumor zit.. Gelukkig ervaar ik geen bijwerkingen.”