Herman krijgt bestralingen met de MR-Linac

Herman krijgt bestralingen met de MR-Linac

Steun (prostaat)kankeronderzoek in het UMC Utrecht

Minder vaak naar het ziekenhuis

Doordat er nog niet zo lang behandelingen plaatsvinden met de MR-Linac, zijn er nog geen concrete onderzoeksresultaten. Ook bij patiënten zoals Herman is nog niet duidelijk of vijf bestralingen voldoende zijn. Zijn radiotherapeut-oncoloog Ina Jürgenliemk-Schulz legt uit: “Het duurt een tijd voordat de tumor reageert op de bestraling. Drie maanden na de behandeling zien wij patiënten terug en bepalen we de PSA-waarde in het bloed om te zien of de tumor gereageerd heeft. In de toekomst hopen we de behandeling met minder bestralingen een hogere dosis per dag te kunnen geven. Dat betekent voor patiënten zoals Herman veel minder vaak naar het ziekenhuis komen.”

Voldoening

Veertig jaar had Herman zijn eigen drukkerij. Op zijn zesenzestigste vind hij het nu tijd om te stoppen. Plaatsmaken voor zijn zoon, die het stokje overneemt. Meer tijd voor zijn vrijwilligerswerk bij het stadsmuseum. Herman: “Mooi dat een ziekenhuis als het UMC Utrecht werkt aan zulke innovaties om de behandeling beter te maken. Twee jaar geleden had ik veel onduidelijkheid, een slechte prognose. En nu voel ik me goed met de kans dat de bestraalde uitzaaiingen verdwijnen in het vooruitzicht. Het heeft wat vechten en doorzetten gekost, maar het heeft dan ook iets opgeleverd. Dat geeft voldoening. En dat gun ik iedereen.”

Prostaatkankeronderzoek

Prostaatkanker is bij mannen de meest voorkomende vorm van kanker. Jaarlijks krijgen in Nederland bijna 12.000 mannen prostaatkanker. Acht mannen per dag sterven aan deze vorm van kanker. Dit kunnen en moeten we stoppen. Onderzoekers van UMC Utrecht werken aan een unieke, nieuwe behandeling.

Help mee hun doel te bereiken: meer mannen met prostaatkanker genezen!

Doneer nu!