Dies werd geboren met 31 weken en bracht een aantal weken door in een couveuse

Dies werd geboren met 31 weken en bracht een aantal weken door in een couveuse

Toen Monique 31 weken zwanger was, braken midden in de nacht plots haar vliezen. Vanuit het ziekenhuis in Haarlem is zij vervolgens per ambulance naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht gebracht. De ambulancebroeders hielpen Monique tijdens deze onverwachte spoedrit met de bevalling, terwijl Ivo, Monique’s man, nietsvermoedend in de auto richting Utrecht zat. Uiteindelijk kon de geplande keizersnede gecanceld worden en werd zoontje Dies op een natuurlijke en rustige manier in het WKZ geboren met vader Ivo naast het bed. Voor Monique was deze nacht een enorme rollercoaster. “Alles ging zo snel en onverwachts,” vertelt ze.

Meekijken in de couveuse

Op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) werd Dies in een couveuse geplaatst en Monique mocht nog twee nachtjes bij hem in het ziekenhuis blijven. In de couveuse van Dies was een camera geïnstalleerd. Hierdoor konden Monique en Ivo altijd naar hun zoontje kijken gedurende de nachten dat zij niet in het ziekenhuis mochten blijven. “Als we midden in de nacht wakker schrokken, checkten we direct de camerabeelden. Dan zagen wij Dies vaak relaxed slapen. Dat was zo fijn!” Ook Kas, Dies’ grote broer, kon dankzij de cameraverbinding zijn nieuwe broertje aanschouwen. “Het was zo fijn om 24 uur per dag de mogelijkheid te hebben om even te kunnen kijken”, zegt Monique.  Tevens konden andere familieleden die vanwege corona niet langs mochten komen een kijkje nemen in de couveuse dankzij de camera.

Bellen om te vragen hoe het gaat

Na vier dagen in het WKZ mocht Dies al overgeplaatst worden naar het ziekenhuis in Haarlem. Hier werden zij met de ambulance naartoe gereden. “Het was heel fijn om in onze eigen stad te zijn. In Haarlem hadden we een eigen kamer, maar helaas geen camera. In Haarlem moesten we naar de afdeling bellen om te vragen hoe het met Dies ging op de momenten dat wij er zelf niet waren. Dat vonden we in het begin echt heel erg wennen.”

Naar huis

Dies deed het in het ziekenhuis boven verwachting goed en met 35 zwangerschapsweken mocht het jongetje naar huis. Inmiddels is Dies acht maanden oud en hebben Monique, Ivo en Kas hun draai thuis gevonden met hun nieuwe gezinslid. Monique is heel tevreden met de couveuse camera’s: “De campagne voor de slimme couveuse camera’s is echt top! Een couveuse camera is de perfecte manier om rustig weg te kunnen uit het ziekenhuis en toch gerustgesteld thuis te zijn. En dit ondanks de (soms) grote afstand.”

Adopteer een couveuse of doe een donatie

Slimme couveuse camera’s

Op dit moment zijn er in het WKZ een aantal camera’s beschikbaar waarmee ouders hun kinderen thuis via een videoverbinding kunnen volgen. Maar er zijn niet genoeg camera’s voor alle couveuses. Ook zijn deze camera’s verouderd; de techniek voldoet niet meer aan de veiligheidseisen van deze tijd en het is niet gebruiksvriendelijk. Onze grootste wens is een slimme camera voor iedere couveuse op de NICU. Hiermee kunnen ouders 24/7 in contact blijven met hun baby. Lees meer.